fredag 10 oktober 2008

Dränk tuppen i rödvin

Så, dagen har varit ganska så lugn. Gabriel har varit här en stund. Lagade helt sjukt god middag, "Coq au vin". Hittade receptet i ett väntrum (i tidningen king) för ett tag sedan och har velat prova det sedan dess. Tog lång tid att göra, men blev riktigt gott!!

Recept:
1 majskyckling (ca 1,5 kg)
1 stor lök
Smör och olja till stekning
2 hönsbuljongtärningar
1 flaska mustigt rödvin
2 msk rödvinsvinäger
4 dl vatten
1 knippe färsk timjan
4 lagerblad
3-4 vitlöksklyftor (vi hade 8a)
1 msk tomatpuré (hade i lite mer än så)
200 gr rimmat sidfläsk (hittade inget och hade i 240 gram bacon)
200 gr champinjoner
200 gr smålökar
3 morötter
salt och svartpeppar

Till serveringen: Kokt potatis, tagliatelle eller ris (vi tog kokt mandelpotatis, oskalad)

Stycka kycklingen, salta och peppra. Skala en stor gul lök och skär i stora bitar. Bryn kycklingen och löken i olja och smör. Smula sedan ner buljongen och häll på rödvinet, vinägern och vattnet. Lägg i timjan, lagerblad, hela vitlöksklyftor och tomatpuré. Rör försiktigt. Låt det sjuda under lock i 30 min. Plocka ur kycklingen (vi rensade bort alla benen i det här läget), sila buljongen och häll tillbaka den i grytan. Låt koka 7-8 minter så den tjocknar lite. Stek fläsket knaperstekt. Lägg det vis sidan och steg morötterna, champinjonerna och smålökarna i stekfettet från fläsket. Häll sedan kycklingen, fläsket, svampen och grönsakerna i buljongen. Låt det puttra ca 10 min, salta och peppra om det behövs. NAM, NAM!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar